Пам’яті тренера із веслування Георгія Іванова

10 Листопада, 2020, 11:41

І знову сумна звістка для великої спортивної родини Вінниччини надійшла від начальника відділу із питань фізичної культури та спорту Ладижинської міської ради Сергія Стояна.

9 листопада 2020 року на 81-у році життя помер Іванов Георгій Федорович – тренер-викладач з веслування на байдарках і каное, директор водно-веслувальної бази «Динамо» міста Ладижина. Ні, не від коронавірусу, а від травми. Під час спуску на березі річки до місця, де він любив рибалити, підсковзнувшись, невдало впав і зломив чотири ребра, які поранили легені. Три дні пролежав в лікарні, але дочка забрала його додому, де через тиждень сталось непоправне…

Народився Георгій Федорович у Вінниці 15 серпня 1940 року. Навчався у середній школі №4 (1947 – 1956 роки). Після школи три роки працював на різних будівельних роботах, займався веслуванням. У 1959 – 1962 роках проходив військову службу.

Поступово водна стихія, боротьба з хвилями і вітром спрямували його діяльність на тренерську роботу. Із 1975 року заступник голови обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» Володимир Омелянович Коцеруба запросив Георгія Федоровича працювати в місто Ладижин, де на березі великого водосховища річки Південний Буг облаштували водно-веслувальну базу, закупили човни (байдарки і каное), запрошували школярів і молодь в спортивну секцію. Керівником бази і тренером був Георгій Федорович, згодом приєдналась тренувати його дружина Лариса. В них стали з’являтися перші результати, їхні вихованці стали перемагати на змаганнях різних рівнів, на різних дистанціях – в одиночках, двійках і четвірках на байдарках і каное.

Г. Іванова запрошують на тренерську роботу в інші місця України. В 1977 – 1978 рр. він працював тренером ДЮСШ ДСТ «Локомотив» Козятинського району; у 1980 – 1981 рр. – тренером з веслування профкому Херсонського заводу карданних валів; у 1982 – 1986 роках – тренером-викладачем з веслування Черкаської обласної ради ФСТ «Динамо» в м. Умані. З 1987 року і до виходу на пенсію працював завідувачем водно-веслувальної бази Вінницької обласної ради ФСТ «Динамо» в місті Ладижині і за сумісництвом тренером-викладачем обласної СДЮСШОР з веслування ім. Юлії Рябчинської.

За час тренерської роботи вихованці Георгія Федоровича ставали майстрами спорту. Це Григорій Журба, Оксана Запорощук, Павло Костюк. І найбільш титулований – Петро Савин, який входив до складу Олімпійської збірної України, зараз мешкає в Німеччині. А його вихованець Сергій Швець у 1983 році ставав чемпіоном СРСР серед юніорів і згодом отримав звання майстра спорту.

У Георгія Федоровича ніколи не було проблем з наповнюваністю груп учнями. Діти поважали свого тренера, завжди із задоволенням йшли до нього на тренування, а також завдячуючи його «золотим» рукам, якими він завжди вміло ремонтував і тримав у гарному стані всі човни. На обласних змаганнях тренери з команд суперників завжди заздрили човнам Ладижинської команди.

Вся велика спортивна родина Вінниччини понесла чергову втрату. Обласна федерація веслування, обласна організація ФСТ «Динамо», тренерський колектив СДЮСШОР з веслування, спортивна громадськість міста Ладижина висловлюють щирі співчуття рідним і близьким новопреставленого Іванова Георгія Федоровича.

 

Георгій Самков, віцепрезидент Вінницької обласної

Асоціації ветеранів спорту і тренерів «XXI сторіччя»

 

Читайте також: