Перший чемпіонат Європи із хокею на траві «5 x 5» пройде у Вінниці

9 Жовтня, 2020, 10:58

Європейська федерація хокею на траві визнала Вінницю переможцем конкурсу на проведення у нашому місті міжнародного чемпіонату із нового різновиду цієї гри. Євро із хокею на траві «5 x 5»  пройде влітку наступного року на стадіоні нашого Центрального парку культури і відпочинку,

Залишили позаду Польщу, Австрію і Туреччину

Хокейний чемпіонат Європи пройде у нашому місті 8-10 липня 2021 року. Заявки на проведення цього змагання ще подавала Польща (але їй віддали аналогічний жіночий Євро), Австрія і Туреччина. За рахунок чого конкурс виграла саме Україна?

«У Вінниці, по-перше, є сучасна база для хокею на траві. По-друге, ми наполегливо боролися за право проведення міжнародного змагання. По-третє, маємо за плечима успішне проведення трьох Євро із великого хокею: 2005, 2011 і 2017 років. Тоді Європейська федерація незмінно ставила нам високі оцінки за організацію. До того ж керівники цієї організації зацікавлені у тому, щоб міжнародні форуми (задля популяризації виду спорту) проводилися не тільки у розвинених країнах Західної Європи», – сказав головний тренер національного збірної України і вінницького клубу «ОКС-ШВСМ-ЦОП» Павло Мазур.     

Особливості гри «5 x

У хокей на траві «5 x 5» грають просто неба, на відміну від індорхокею. На полі в складі кожної із команд – по воротарю і чотири польових гравці. На полі зменшеного розміру мають бути бортики. Інші правила схожі зі звичайним «зеленим» хокеєм.

Ідея цього різновиду – зменшення кількість гравців на полі, що у часи пандемії є дуже актуальним.

«Раніше міжнародні змагання із цього виду спорту проходили лише серед юнаків. А в 2023 році запланований вже чемпіонат світу із хокею на траві «5 x 5». Змагання у Вінниці матимуть статус етапу відбору до нього», – пояснює Павло Мазур. – В цьому виді спорту ще не було міжнародних змагань серед дорослих збірних. Але водночас на Євро серед юнаків до 16 років збірна України посідала в найсильнішому дивізіоні «А» високе 5-е місце.    

Які збірні завітають до Вінниці

У Вінниці в групі Євро-2021 гратимуть збірні Іспанії, Нідерландів, Польщі, Швейцарії, Туреччини, Данії, Білорусі, Болгарії та України. В іншій групі, що пройде у Словенії, змагатимуться Австрія, Бельгія, Велика Британія, Шотландія, Кіпр, Хорватія, Росія і господарі майданчику. Загалом це 17 команд.

Найкращі команди кожної із двох груп вийдуть до фінальної частини Євро із хокею на траві «5 x 5» 2022 року.

Водночас міжнародні змагання із традиційного «зеленого» хокею на траві не скасовуються. Чемпіонат Європи із цього виду спорту пройде 15-22 серпня в Гнєзно (Польща).

За інформацією: Vlasno.info.

 

 

 

Читайте також: