Що потрібно для здорового сну

21 Травня, 2020, 10:06 399

 

 

Ольга Сумська попросила на своїй сторінці дати пораду щодо здорового сну. Думаю, це буде корисно всім друзям!

Під час сну наш організм оновлюється, як комп’ютер після перезавантаження. Оновлюється, не тільки тіло, а головне – мозок в цей час підключається до «космічного серверу». Практично всі винахідники говорять про те, що їх винаходи приходять саме під час сну (Менделєєв, Тесла та інші). В кожному часовому поясі є свій час для оновлення та перезавантаження. Якщо підключатися пізніше, то цей час можна пропустити. Коли пізніше лягаємо, то не відчуваємо, що відпочили, навіть, якщо і спали довго. І, мозок не отримає необхідного енергетичного заряду не отримає оновлення програм та функцій!

Меланін – гормон сну. Виробляється зазвичай саме під час вечірнього сну. І після опівночі в дуже малій кількості. Саме від його кількості в організмі залежить дуже багато процесів.

Щоб легко засинати і бути здоровим, потрібно лягати спати до 22.00, краще з 21.00. Саме в цей час легко заснути. І саме з цього часу організм відновлює сили. З 21.00 до 23.00 години за три. З 23.00 до 2.00 година за дві. З 2.00 до 6.00 година за годину. Після 6.00 організм зовсім не оновлюється та не відпочиває.

Через карантин у Вас міг змінитися ритм життя. Ви недостатньо працюєте та, напевно, пізніше встаєте. Тому потрібно почати вставати як зазвичай. Бажано до 7.00 ранку. Протягом дня необхідно попрацювати фізично та розумово. Необхідно кожного дня пройтися ходьбою на свіжому повітрі близько години. Бажано в хорошому темпі. Також потрібно зробити інтенсивні вправи від 20 до 40 хвилин. Це може бути будь що: біг, плавання, велосипед, тренажерний зал, фітнес тощо.

Розум теж необхідно завантажувати. Почати читати, для прикладу, або/та вивчати мову, якої ще не знаєте. Є чудова програма, щодо вивчення мови Дуолінго.

Прагнете за 1-2 години до сну не користуватися гаджетами. А на ніч виключати телефони та вай-фай. Тоді сон буде значно якіснішим.

Дуже добре допомагає заснути вчасно наступний напій: стакан води розмішати з ложкою яблучного оцету та ложкою меду. Кількість оцету та меду берете на свій смак. Мед можна у вприкуску.

Допоможе краще заснути вечірній самомасаж ніг та живота. На стопах та животі шукаєте найбільш бобові місця і в міру їх масажуєте. При цьому виділяється багато різних гормонів, які нас заспокоюють. Можна також виконувати наступну дуже ефективну вправу (https://econet.ru/articles/180876-eto-uprazhnenie-vernet-molodost-vashim-nogam) перед сном. Я можу навіть засинати з нею. Сон від цього стає дуже глибоким та медитаціцним. Для цього я в лежачому положенні вільну ногу просовую поверх зімкнутої руки та ноги. Лежу на спині.

Дихальні вправи. Підійдуть будь які дихальні вправи безпосередньо перед сном. Я використовую ребефінг або холотропне дихання. Тут також включається додатково можливість психотерапії. Або будь які інші види дихальних вправ з концентрацією уваги саме на диханні.

Для кращого сну можна також концентрувати увагу на просто на звичайному власному диханні або на будь якому органі Вашого тіла. Це може бути, для прикладу, серце, мозок, ноги… Де Ваші думки, там знаходиться і енергія, тому додатково буде лікувальний ефект для цих органів. При цьому свідомість буде втомлюватися контролювати увагу і Ви зможете краще заснути.

Ввечері гаряча ванна та/або холодний душ теж дуже допоможе. Холодний душ навіть краще. Достатньо від 10 секунд. Або навіть стопи, ну для початку!

Лаванду можна добавити у ванну або просто відкрити масло лаванди і поставити в спальні.

Ліжко для сну бажано, щоб було потвердіше. Подушка чим менша, тим краще. Ще краще взагалі без подушки. Таким чином в мозку буде краще циркулюватися кров. Це також допоможе у боротьбі або профілактиці зморшок на обличчі.

Будьте здорові та успішні!

Академік, призерів чемпіонатів світу серед майстрів із самбо та дзюдо Борис Максимчук

Читайте також: