У Вінницькій СДЮСШОР із баскетболу готують резерв для команд майстрів

29 Березня, 2020, 10:49

У Вінницькій міській спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву (МСДЮСШОР) із баскетболу займаються понад 300 юнаків і дівчат. Із ними працюють шість штатних тренерів та ще чотири фахівці – на погодинній оплаті. Охочих тренуватися не бракує. Адже баскетбол – популярний та престижний олімпійський вид спорту. До того ж у Вінниці існує дві баскетбольні команди майстрів – чоловіча «Зубри» і жіноча «Блискавки». Тож юним гравцям є де використовувати свої навички після завершення спортшколи.

 

Збірники України і дебют в Євролізі

Успіхів у МСДЮСШОР з баскетболу достатньо. В першу чергу тут пишаються тим, що вихованців навчального закладу запрошують до збірних країни.

– Ми щороку готовимо збірників України. Минулого року Анастасія Діберт грала на чемпіонаті Європи серед дівчат до 18 років. Троє наших вихованок входить до збірної України серед дівчат до 15 років – це  Віолетта Остапчук, Вікторія Шошоя і Вікторія Богаченко. Вони беруть участь в Євролізі і готуються до участі в європейському чемпіонаті, – каже директор Вінницької МСДЮСШОР з баскетболу, керівник жіночого клубу вищої ліги «Вінницькі блискавки», голова Вінницької баскетбольної асоціації Олександр Аносов.

Команда юнаків 2005 р.н. МСДЮСШОР з баскетболу нещодавно першою серед представників Вінниччини дебютувала в клубній Євролізі, чим особливо пишається спортшкола. Її тренує відомий місцевий баскетболіст Олександр Главатчук. Як виявилося, вінницькі юнаки не вдарили «обличчям в багнюку» в Європі. Вони демонструють гідну гру і перебувають в середині турнірної таблиці, що є непоганим для дебютанта.

Тим часом наші баскетболістки 2005 р.н. під керівництвом тренера Алли Волошиної посідають друге місце в регулярному чемпіонаті України. І гратимуть в плей-офф, де розіграють місця на п’єдесталі пошани.

– Маємо вагомі спортивні досягнення. Таким чином підтверджуємо статус школи олімпійського резерву, – підкреслив пан Аносов.

 

Сім команд у чемпіонатах України

Тренери МСДЮСШОР з баскетболу працюють в багатьох загальноосвітніх школах. Всі групи забезпечені інвентарем.  Мережа баскетбольних секцій постійно розширюється.

– Нещодавно школа № 19, що на Старому місті, люб’язно надала нам непогану залу для навчально-тренувальних груп. Дітей набираємо із семи років. Іноді перспективних гравців приймаємо й раніше, – інформує Олександр Аносов.

Тренування із баскетболу – безкоштовні. Весь інвентар і спортивна форма – також.

– Завдяки підтримці міського спорткомітету на чолі із Сергієм Краєвським і Романом Семчуком у нас немає проблем із інвентарем та ігровою формою. Вони щиро вболівають за те, щоб наші вихованці нічого не потребували. Всі відрядження на змагання також оплачуються коштом МСДЮСШОР і спорткомітету. Цього року наші команди одразу семи вікових категорій беруть участь в чемпіонатах України! – задоволений директор.

В спортшколі регулярно оновлюється матеріальна база. В основній залі МСДЮСШОР по вул. Пирогова, 4 зробили якісний ремонт. Зокрема, її побілили і пофарбували, відремонтували туалети, встановили кабінки у душових. Також замінили вікна – тепер більше не задуває. А нещодавно встановили чотири кондиціонери. Юні баскетболісти вже не мерзнуть взимку і можуть тренуватися, як і потрібно, в трусах і майках. В приміщенні тепер достатньо стільців, а в холі і тренажерному залі встановили телевізори. Група, яка очікує свого заняття, може переглянути відеоповтори матчів за участі «Блискавок» і «Зубрів». Поруч із нуля створили тренажерну залу.

– Це сталося за погодженням із обласним управлінням Національної поліції, якому підпорядковано приміщення. За підтримки міського спорткомітету облаштували сучасну тренажерну залу. Там є все необхідне – кардіо- і силові тренажери, орбітрек, бігова доріжка, велотренажер, поміст зі штангою тощо, – продовжує директор спортшколи.

 

Індивідуальні тренування під час карантину

Під час карантину в Україні всі спортивні змагання призупинені. Закриті спортивні школи і клуби. Водночас більшість вінницьких атлетів продовжують підтримувати свою спортивну форму. Як виявилося, наші баскетболісти працюють за індивідуальними планами.

– Кожен тренер нашої спортшколи працює зі своєю командою. Наразі збиратися разом немає можливості. Тому кожен баскетболіст отримує завдання та індивідуальний план роботи від свого наставника, – каже Олександр Аносов.

Пан Аносов описав приблизний план індивідуальної підготовки баскетболістів. Це ранкові пробіжки на кілька кілометрів, а вдома – віджимання, силова і стрибкова підготовка.

Наша жіноча команда майстрів «Блискавки» завершила виступи у вищій лізі – фінішувала третьою. А чоловічий клуб «Зубри» буде продовжувати чемпіонат України  Тому спортсменам необхідно підтримувати свою фізичну форму

– Сподіваємося, що після продовження змагань «Зубри» також здобудуть медалі. Вони посідають друге місце в підгрупі і готуватимуться до матчів серії плей-офф. В командах «Блискавки» і «Зубри» наразі грають виключно вихованці нашої спортшколи. Лише коли наш жіночий колектив виступав у суперлізі, ми запрошували двох легіонерок (із інших регіонів), – додав Олександр Аносов

 

Довідка

Тренування МСДЮСШОР з баскетболу відбуваються у її основному залі по вул. Пирогова, 4. А також на базі шкіл № 31, № 35, № 34, № 18, № 16, № 19. В кожній із них на видному місці висить плакат із телефонами тренерів. Уточнити інформацію можна у директора МСДЮСШОР з баскетболу Олександра Миколайовича Аносова за телефоном: 067-431-65-46.

 

Читайте також: