Вадим Кудіяров: “Готові безкоштовно передати клуб у власність”

18 Листопада, 2020, 16:37

Вінницька “Нива” має чим похизуватися — багатою історією та добротною системою підготовки молодих футболістів.

У решті нюансів — біда. Колектив постійно шукає джерела фінансування і, враховуючи, непрості часи, стикається з очевидними проблемами. Річний бюджет “Ниви” сягає 2-2,5 мільйони гривень (за мінімально необхідних 5-6 мільйонів гривень), тож не дивно, чому її керівництво регулярно оббиває пороги місцевої облдержадміністрації.

На жаль, після відновлення “зелено-білих” розмови про повторне помноження на нуль не вщухнули, не вщухають і, вочевидь, ще довго не вщухатимуть. Прокоментував ситуацію навколо клубу його очільник Вадим Кудіяров.

Вадим Кудіяров: "Готові безкоштовно передати клуб у власність"

— Нас цікавлять останні події в клубі — з’явилася інформація, що вінницька “Нива” може зникнути. Що скажете?

— Останні події дуже прості. На сьогоднішній день клуб фінансує область та місто. Ми підтримуємо ті футбольні традиції, які у нас є на Вінниччині. Зараз складаються так обставини, що єдиний шлях розвитку футболу може бути, тільки опираючись на розвиток наших дитячих спортивних шкіл, їхніх вихованців.

Адже Центральний міський стадіон знаходиться у занедбаному стані. У Вінниці є тільки два футбольних стадіони з натуральним газоном, на яких більш-менш можна проводити тренувальний процес. Тому умов для розвитку великого футболу немає. Єдиний шлях, по якому ми можемо йти — це надання можливості нашим вихованцям, випускникам вінницьких юнацько-спортивних шкіл брати участь у змаганнях ПФЛ та ставати професійними футболістами.

Сьогодні ця стратегія працює. Я вважаю, що та турнірна таблиця, яка є, вона трохи несправедлива, тому що команда грає нормально, просто є питання молодості. Футболісти грають нестабільно, адже половині команди не виповнилося навіть двадцяти років. І для більшості з них професійний футбол — це перший футбольний досвід, скажімо так, у цьому сезоні.

І я впевнений, що команда буде розвиватися, зростати, але питання в тому, що ми маємо її зберегти, надати хоча б мінімальні можливості, мінімальну стабільність для того, щоб команда розвивалася. Характер є, всі проявляють його і я впевнений, що є майбутнє вінницького футболу. Просто треба, щоб наші підприємці трохи теж включалися у весь цей процес, адже так склалися обставини, що, тільки об’єднавши зусилля влади, громадськості і бізнесу, ми можемо досягнути певного успіху. Якщо ми не зможемо об’єднати зусилля, просто не буде сенсу у існуванні цього клубу. Тому ось така ситуація склалася.

— А як у вас з пошуками інвесторів?

— Щоб ви розуміли — ми звернулися в топ-п’ятдесят підприємств, які сплачують найбільшу кількість податків. Жодної позитивної відповіді від них. Ми готові передати клуб, віддати клуб, взяти генерального спонсора, що завгодно. І люди відмовляються. Я, от чесно кажучи, дивуюся: чому так? Ну не знаю. Мені здається, що у нас така позиція влади.

 — Скажіть, а як реагує вінницька ОДА? Ви влітку робили запит стосовно того, щоб влада виділила кошти.

— Дивіться, є ще один шлях розвитку футболу — це створення комунального підприємства, яке дасть можливість стабільно фінансувати клуб. Тому що ми реально втомилися. У нас фактично господарська діяльність, проводиться через громадську організацію, а контракти знаходяться на товаристві з обмеженою відповідальністю. Наш клуб знаходиться з найменшим фінансуванням. І крім того ми ще тягнемо молодіжну команду, тому що у нас підписані угоди з найкращими спортивними школами Вінниччини і найкращі вихованці зі спортивних шкіл у нас грають у дублюючій команді. Зараз наша команда U-19 грає в Західній зоні, займає перше місце в групі.

— Стосовно комунального підприємства: головна ідея у тому, що клуб буде на балансі міста?

— Головна ідея в тому, що клуб буде мати стабільне фінансування. Ми не можемо, ми втомилися водити ці хороводи біля міської ради, біля обласної ради, щоб нам виділяли кошти. Ми витрачаємо зусилля на те, щоб знаходити кошти, витрачаємо зусилля, щоб їх правильно реалізувати, витрачаємо зусилля, щоб налагоджувати спортивну складову. Ми просто не бачимо сенсу.

Ми — члени громадської організації, патріотично налаштовані люди. Але мені здається, що на Вінниччині є нормальні підприємці, такі як Порошенко, Косюк, Герега, що вони можуть виділити 10-20 мільйонів гривень на існування клубу.

 — То хто в такому випадку виділятиме гроші, якщо клуб буде комунальним підприємством?

— Розумієте, є два шляхи. Ми готові розглянути будь-які варіанти: комунальне підприємство чи бізнес. Є різні варіанти. Я вважаю, що єдина система, яка може давати результат — це об’єднання зусиль влади міста, області, громадськості і бізнесу. Чому я так думаю: зараз стадіон знаходиться у комунальній власності, всі основні спортивні будівлі — вони знаходяться в комунальній власності і без, скажімо так, територіальної громади нам буде дуже важко.

Крім того, якщо ми говоримо про бізнес, у нас аграрна область. У нас основний сегмент сплати податків — це аграрний бізнес. І тому ми вважаємо, що саме в цьому напрямку має рухатися бізнес і саме в цьому напрямку сплачуються податки. І ми офіційно взяли папір з ПДВ і до кожного власника звернулися. Ми не отримали позитивної відповіді, хоча готові безкоштовно передати клуб у власність чи взяти бізнес генеральним спонсором, ми готові на реорганізацію в комунальне підприємство, ми готові на будь-які варіанти, але ми не бачимо зацікавленості влади, ми не бачимо зацікавленості бізнесу і нам здається, що цим людям наплювати на молодь, наплювати на розвиток спорту. Це показова ситуація для вінничан і жителів Вінницької області.

Джерело: “Брутальний футбол”

Читайте також: