Відкрили меморіальну дошку на честь призера Олімпійських ігор зі стрільби Бориса Мельника

10 Листопада, 2020, 13:58

На фасаді будівлі Вінницького коледжу будівництва та архітектури відкрили меморіальну дошку на честь видатного вінницького стрільця, призера Олімпійських ігор-1972 Бориса Мельника. На заході були присутні спортсмени і тренери із багатьох регіонів, які брали участь у відкритому Кубку Вінниччини його пам’яті.

Пам’ятний знак відкрили президент Вінницької обласної федерації кульової стрільби Віктор Щерба, голова відділення НОК України у Вінницькій області, олімпійський призер Павло Хникін і заступник директора Вінницького коледжу будівництва та архітектури Ігорю Кахно.

Відкрили меморіальну дошку на честь призера Олімпійських ігор зі стрільби Бориса Мельника

–Із Борисом Мельником я у 18 років мав честь спілкуватися у Львові. Тоді я служив у спортивній роті, і ми познайомилися. В 2016 році Борис Мельник пішов із життя, і ми вирішили увічнити його пам’ять меморіальною дошкою. Це буде гарним прикладом для молоді, – сказав Віктор Щерба.

–Вінницьким спортсменам потрібні приклади для наслідування. Те, що у Вінниці увічнюють пам’ять зірок спорту, свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямку, – зауважив Павло Хникін

Відкрили меморіальну дошку на честь призера Олімпійських ігор зі стрільби Бориса Мельника

Пам’ятний знак з’явився після звернення Вінницької обласної федерації кульової стрільби. Розробка і виготовлення плити відбулися за позабюджетні кошти. Київський національний університет будівництва і архітектури, якому підпорядковується Вінницький коледж будівництва та архітектури, дав згоду на таке вшанування спортсмена. Адже Борис Мельник навчався саме тут. За словами Віктора Щерби, погодив встановлення меморіальної дошки вінницький міськвиконком. допомогли міський спорткомітет і обласне спортуправління.

Відкрили меморіальну дошку на честь призера Олімпійських ігор зі стрільби Бориса Мельника

На урочистому відкритті розповіли багато цікавих фактів про Бориса Мельника. Приміром, в Мюнхені він навіть одну годину був олімпійським чемпіоном. Але американці написали протест! Мішені були паперовими, а не електронними, як зараз. І у стрільця зі США замість «дев’ятки» знайшли «десятку». Таким чином вони із Борисом зрівнялися за балами, а за показниками останньої серії пострілів вінничанин став срібним призером.

На іншому престижному змаганні пан Мельник встановив рекорд, який неможливо перевершити. Зокрема, на дистанції 300 метрів вибив 200 очок із 200 можливих!

Борис Мельник народився у 1945 році у Літині Вінницької області. У 1969 році став першим чемпіоном Європи зі стандартної гвинтівки в трипозиційній стрільбі, а через три роки повторив успіх. Він брав участь в Олімпійських іграх 1972 року в Мюнхені (срібна медаль) та 1976 року в Монреалі. У 1970 році Б. Мельник став чемпіоном світу в командному змаганні зі стрільби з вільної гвинтівки на колінах та віце-чемпіон світу в командному змаганні зі вільної гвинтівки в положенні стоячи, лежачи та в трипозиційній стрільбі. Борис Мельник мав звання майора в Радянській армії.

 

 

 

 

Читайте також: